Szeged város története 1.rész

Szeged rövid törénete

Szeged városa Csongrád megye székhelye, egyben a Dél-alföldi Régió központja.

Pécs városával közösen 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa volt: Dél-kelet Magyarország legnagyobb városa, közel 163 ezeres lélekszámmal.

Szeged elhelyezkedése

Szeged a Tisza és a Maros folyók találkozásánál elyezkedik el.

Délkelet-Magyarország közpoti elemét, Szeged városát és környékét az E75-ös nemzetközi főút kapcsolja össze a fővárossal, illetve ezzel együtt az európai közlekedési hálózattal.

Ebből a régióból főutak vezetnek minden égtáj felé. Budapestről jó a vasúti közlekedés is, de lehet ide érkezni vonattal Szolnok, Békéscsaba, Makó és Röszke irányából is.
Az 1920-ban aláírt trianoni békeszerződés Szeged közelében húzta meg a déli országhatárt, ami érzékenyen érintette a város déli és keleti kapcsolatait.

Közúton Budapesttől az M5-ös autópályán 165 km távolságra – kényelmes autózással – másfél óra alatt érhető el. Vasúton az elegáns, kényelmes és gyors Inter City járatokkal Budapesttől csak kettő óra 15 perc a menetidő. A nemrég átadott – kis és közepes gépek fogadására alkalmas – repülőtér Magyarország mellett a világ vérkeringésébe is bekapcsolta Szeged városát és az egész térséget.

Szeged kultúrális élete

1921-ben Szegedre került a Kolozsvári Tudományegyetem, két évvel később a csanádi püspök is áttelepítette székhelyét Temesvárról.
Első ízben1931-ben rendezték meg a szegedi szabadtéri játékokat, s az első szezont 1933-1939 között további sikeres előadások követték.

1945 után lassan indult a fejlődés. A város határában 1950-ben kilenc önálló tanyaközséget hoztak létre, ezáltal a 816 négyzetkilométeres szegedi határ 112 négyzetkilométeresre, lakossága pedig kétharmadára csökkent. Szeged 1962. január 1-jétől kezdőden újra Csongrád megye székhelye lett. Az 1965-től feltárt kőolaj és földgázmezők “égő aranya” nagy lendületet adott a város és környéke fejlődésének. 1973-ban Algyő, Kiskundorozsma, Szőreg, Tápé és Gyálarét Szegedhez kapcsolásával létrejött a mai városszerkezet. Ahagyományos iparágak (fa-, paprika-, kenderfeldolgozás, szalámigyártás, konzervgyártás,  és a kézműipar) mellett újak is települtek: textil-, ruha-, kábel-, gumi-, illetve kozmetikai ipar.

Kártevőirtás Szeged és környéke? https://irtotrio.hu/szolgaltatasi-teruletek/hodmezovasarhely/