Szeged látnivalók

Látnivalók Szeged városában

Szeged Magyarország déli határának közelében található az Alföldön, a Tisza és a Maros találkozási pontjánál. Budapestről leggyorsabban az M5 autópályán keresztül érhető el.

Szeged történelmének és a mai városképének egyik legmeghatározóbb eseménye az 1879 évi árvíz. Akkor az épületek java elpusztult, és a mai Szeged az árvíz után épült: szebb, modernebb épületek kerültek a régiek helyére.

Mivel az árvíz utáni újjáépítésben sz ámoseurópai nagyváros is segített, a nagykörút egy-egy szakaszát ezekről a városokról nevezték el (Brüsszel, Bécs, Berlin Róma, Párizs, London).

Nevezetességek Szeged városában

Szegedi dóm

A Fogadalmi templom (hivatalos nevén a Magyarok Nagyasszonya-székesegyház) egy neoromán stílusban megépült székesegyház Szeged város központjában, a Dóm téren. A 20. századi magyar egyházi építészetének egyik legfontosabb alkotása.

Belső terének egyik különlegessége a 9040 sípos orgona, az alföldi szűrbe , illetve szegedi papucsba öltöztetett Madonna-ábrázolás és a Krisztus a keresztfán című szobor, amely Fadrusz János alkotása.

A Tisza felőli toronyban van a Szent Gellért harang, más néven a Hősök harangja, ami Magyarország legnagyobb átmérőjű és a legmélyebb hangú haranja.

A Szegedi dóm büszkélkedhet Magyarország legnagyobb méretű toronyórájával. Az óralapok több mint 4,3 méter átmérőjűek, az óra mutatói pedig 2,7 és 2,1 méter hosszúak.

A szegedi Új zsinagóga

Ez a zsinagóga 1900 és 1902 között épült, Baumhorn Lipót tervei szerint. Ez az épület az ország 2. és egyben a világ 4. legnméretesebb zsinagógája.

Eklektikus építészeti stílusú épület, szecessziós, mór-arab-mediterrán, barokk, gótikus, román stílusjegyekkel ötvözve. Ez a kavalkád jól kifejezi a zsidóság sokszínűségét.

A zsinagóga legszebb része a kupola belső része, amely a világot szimbolizálja. A kupoladob 24 oszlopa a nap 24 óráját, a felette található kék alapon lévő a csipkebokor virágai a hitet jelképezik.

Móra Ferenc Múzeum

Szeged városának szívében, a Tisza-part és a Belvárosi híd csomópontjában található patinás épület a városkép fontos eleme. A Móra Ferenc Múzeuma régió kiemelkedő kulturális centruma.

A Névadó Móra Ferenc a 20. századi magyar ifjúsági irodalom egyik legjelentősebb alakja volt, akinek talán leghíresebb regénye a Kincskereső kisködmön.

Állandó és megállás nélkül megújuló időszaki kiállításain kívül komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatások is folynak a Kultúrpalota berkein belül.

Mivel több mint 1,2 millió nyilvántartott műtárgyat tartalmaz a közgyűjteménye, ezzel Magyarország legnagyobb megyei hatókörű múzeumai közé tartozik.Bőséges régészeti, természettudományi, néprajzi, képzőművészeti, numizmatikai, történeti gyűjteménnyel rendelkezik.

Állandó kiállításai között van a Móra Ferenc emlékszoba, a Lucs Ferenc-képgyűjtemény illetve a Patikatörténeti kiállítás is.

Gondja akadt a kártvőkkel Szeged városában? https://irtotrio.hu/szolgaltatasi-teruletek/hodmezovasarhely/