Szeged a Napfény városa

SZEGED – A NAPFÉNY VÁROSA

Szeged páratlan élményt biztosít minden idelátogató vendég számára. Nevezetességei – mint pl. a Zsinagóga, a Hősök kapuja, a Fogadalmi templom,  a Móra Ferenc Múzeum – olyan egyedi hangulatot adnak a városnak, hogy méltán állítható: Szeged az Alföld gyöngyszeme. A felújított gyönyörű Kárász utca ki kávézóival, üzleteivel, csodás épületeivel mediterrán hangulatot árasz.

Az utcát ketté vágó Klauzál térről élvezhetőek a Virág cukrászda finom süteményei és fagylaltjai. Szeged történelemén, paprikáján szalámijárn kívül lányairól is híres. A városban működő Szegedi Tudományegyetem olyan fiatalos pezsgést kölcsönöz Szeged városának, amely érezhető a kulturális és sport életben is. Meleg vendégszeretettel és tárt karokkal várjuk kedves vendégeinket!

Szeged – Dóm tér

A Dóm téren számos nevezetes épület található: Püspöki Palota, Katolikus Konviktus, Hittudományi Főiskola, egyetemi intézmények,  az árvíztől megmenekültek hálájából 1930-ra felépült, lenyűgöző méretű, 5000 főt befogadó, neoromán Püspöki Székesegyház, ismertebb nevén Fogadalmi-templom. Minden nap a déli harangszó után 9 percig láthatók a Zenélő Óra egyetemi hierarchiát bemutató alakjai. Nyaranta a nemzetközi hírű Szegedi Szabadtéri Játékok színhelye a tér. A közelben található Görögkeleti Szerb Templom (Révai u.) kiemelkedő művészettörténeti értéke a körtefából faragott, áttört csipkedíszű rokokó ikonosztázion, 80 db ikonnal. A nemzeti nagyságok szobraival ékes Széchenyi teret uralja a Városháza szecessziós, tornyos épülete, a  Reök-Palota (Tisza L. krt. 56.) kimagasló szecessziós műremek. Nem épült nagyobb templom az Alföldön a középkorban, mint a Havas Boldogasszony Templom és Ferences Kolostor (Alsóváros, Mátyás király tér). A  XV. századi, későgótikus műemlék együttese. Az itt található Kegykép a világhírű czestochowai Fekete Mária kegykép nagyszerű másolata. Magyarország egyik leggazdagabb régészeti gyűjteménye a névadó  író-régész-múzeumigazgató munkásságát dicsérő Móra Ferenc Múzeum (Roosevelt tér 1-3.). Változatos képzőművészeti, és természettudományi-, Csongrád megye népművészetét bemutató anyaggal, patikatörténeti  kiállítással, képgyűjteménnyel és a kortárs magyar szobrászat jeles alkotásaival. A város történetének kőemlékeit a Vármúzeum-kőtárban (Stefánia sétány) az 1882-ben lebontott Szegedi Vár egyetlen megmaradt részében gyűjtötték össze.

Egyéb látnivalók Szeged városában

A  Pick  Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum (Tisza- part 10.), a világszerte ismert  Pick-szalámi gyártásának teljes folyamatát mutatja be 1869-től kezdődően. A Tisza-parti város életében fontos szerepet játszik az árvízvédelem Erről kaphatunk képet a Vízügyi Történeti Emlékhely jóvoltából (Maros torkolati gátőrház). Az alföldi szélmalmok szinte utolsó példánya a  Kiskundorozsmai-szélmalom (Kiskundorozsma, Bölcs u.). Kaktuszok, pálmák, különleges növények káprázatos gyűjteménye az Egyetemi Füvészkert (Lövölde u. 42.).

Meggyűlt a baja a kártevőkkel? https://irtotrio.hu/szolgaltatasi-teruletek/hodmezovasarhely/