Érdekességek, látványosságok Szeged és Csongrád megye területén

Izgalmas látnivalók Szeged és Csongrád megye területén

 Szegedi kalandozások

 Szegedi Vadaspark, a természet kertje!

Magyarországon Szeged városában található a legnagyobb területű, közel 45 hektáron fekvő állatkert, amely 1989 óta várja kedves látogatóit.

Különlegesség ismertetőjegye, hogy – bár Szeged belvárosától csupán  2 és fél km-re található – mégis teljesen természetes környezetben található.

A vadaspark tölgyerdeje és a Sancer-tó partja már magában is remek és megnyugtató élménnyel szolgál a kirándulóknak.

Az állatgyűjtemény viszont rengeteg izgalmat rejt, hiszen a nagy állatkerti kedvencek mellett, mint a dél-afrikai szavanni oroszlán, a zsiráf, a szurikáta illetve– 2018 tavaszától – az ázsiai elefánt, számos igazi ritkasággal is találkozhatnak a látogatók.

A Vadasparki élményeket és magát az intézményt is emellett természetvédelmi és oktatási tevékenységek sora teszi kiemelkedővé régiónkban.

A szegedi vadaspark nemzetközi helyzete

A Szegedi Vadaspark tagja az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) és ezáltal nagyon sok nemzetközi fajmegmentési programban (EEP, ESB, EDB) vállal szerepte, az állatgyűjteményünk minden harmadik faja ilyen programos állat – ez a legnagyobb ilyen arány Magyarországon.

Az állatkertben található Természetvédelmi Mentőállomás évente közel egyezer a vadonban megsérült vagy elárvult állatot, főleg madarat fogad.

Az Európai Unió előírásainak megfelelő karantén épületében pedig többször fogad csempészektől, illegális tartóktól elkobzott madarakat, hüllőket illetve kisebb emlősöket.

Az állatkert munkatársainak munkáját ismeri el a Pro Natura emlékplakett, amelyet a Szegedi Vadaspark 2001-ben kapott a környezetvédelmi tárcát vezető minisztertől.

Magas szintű szakmai elismertségét mutatja, hogy igazgatói közül ketten is, Dr. Gősi Gábor (1955-2006) és Veprik Róbert a Magyar Állatkertek Szövetségének elnöki tisztségét is betöltötték.

Kártevőirtás a szegedi vadaspark közelében? https://irtotrio.hu/szolgaltatasi-teruletek/hodmezovasarhely/