Eger különleges nevezetességei

Eger különleges nevezetességei – Heves megye újabb kincsei

Beatles múzeum

Magyarország első állandó Beatles gyűjteménye 2015 májusában nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt Egerben. Hasonló témájú kiállítás  csak három másik helyen látogatható a világban.

Az amerikai rock ’n’ roll őrület az ötvenes években Nagy-Britanniába is bombaként robbant a Beatles képviseletében. A későbbiekben  világhírnévre szert tevő banda fő alakja John Lennon volt, aki Liverpoolban találkozott Paul McCartneyval. Nem sokkal később George Harrison, majd Ringo Starr is csatlakozott a csapathoz – az igazi áttörés 1963-ban  következett az együttes  számára. A megjelenésüket totális őrület és sikoltozó rajongók ezrei övezték.

A zenekar történetét Közép-Kelet-Európában egyedülállóként Egerben mutatják be az Egri Road – Beatles Múzeumban. A pincétől az emeletig haladva közel 2000 tárgyi emléket csodálhatunk meg, amelyek gyűjtését két barát zenekar iránti szenvedélye indított útnak.

István pince és Nemzeti Bormúzeum


A több mint 220 éves múltra visszatekintő István Pince és Nemzeti Bormúzeum Eger város centrumjában, 15 méteres  mélységben helyezkedik el, muzeális értékű borok sokaságával várja az ide látogató borkedvelő vendégeket.

Az Egri Korona hotel alatt található, 225 méter hosszúságú pincerendszer három fő részből áll. Az éttermi része közel 110 vendég befogadására alkalmas, viszont egy itt elfogyasztott vacsora többet tartogat az elénk kerülő ételek fantasztikus kompozíciójánál. A gasztronmómiai csodák mellé kiváló borokat  kóstolhatunk, az élményt pedig a világhíres cigányzene és a folklór program teszi tökéletessé. A ház borait egy külön erre a célra kialakított helyiségben, a Borszentélyben érlelik, a Nemzeti Bormúzeumban pedig a múltbéli borászattechnikai eszközöket, illetve a magyar híres borvidékek muzeális értékű boraink gyűjteményébe nyerhetünk betekintést. 

Bazilika


Eger látnivalói között jelentős helyet tölt be Magyarország második legnagyobb bazilikája, a klasszicista stílusú Egri bazilika.A székesegyház Hild József tervei alapján épült 1831 és 1836 között,mely a Pyrker téren található.A tornyai 55 méter magasba emelkednek,mellyel második legmagasabb a városban,kupolája pedig 37 méter magas.

A Szent István korában emelt székesegyház több alkalommal esett áldozatul a történelem viszontagságainak – az Egri Vár ostroma többek között ide is elért. Később, az egri lakosság növekedése miatt megszületett az igény a nagyobb templom iránt, ami végül nagyjából kétszeres bővítés formájában valósult meg.

Az Egri bazilika belső terét a mai napig is folyamatosan alakítják, az itt található 2000-ben felújítási munkálatokon áteső orgona a hangzást és technikát figyelembe véve hazánkban az egyik legjelentősebbnek számít. A szentélyt pompázatos freskók díszítik, az oltárt pedig a liturgikus reformhoz illően  alakították ki. A bazilika akár 4000-5000 fő befogadására is alkalmas, a vasárnaponként celebrált 6 misére pedig mintegy 1500-an látogatnak el minden hétvégén.

Varázstorony


Az egri Eszterházy Károly Egyetem épületében fedezhető fel a Varázstorony amely Magyarország  egyetlen állandó kiállítása, mely a 18. század csillagászati távcsöveit és mérőeszközeit tárja a látogatók elé eredeti környezetükben.

Az egri Varázstorony minden korosztály képviselőit egyaránt elkápráztatja. A játszóház az ifjabb generációt ismerteti meg   közelebbről a tudománnyal, a panoráma terasz pedig a városban található legmagasabb kilátónak számít, ahová több mint 300 lépcső megmászásával juthatunk fel – de az elénk táruló elragadó látkép miatt megéri leküzdeni ezt a kihívást. A varázsteremben tekinthetjük  meg a fizikai jelenségeket, mert a tudományágat kézzelfogható kísérletekkel hozzák közelebb a mechanikától kezdve az optikán át egészen az elektromágnesességig. A Planetáriumban a Föld körüli rövid utazásra mehetünk, nyomon követhetjük  a Naprendszer létrejöttét és megismerkedhetünk  a csillagászat történetével is. 

Kártevőirtás Eger: https://irtotrio.hu/szolgaltatasi-teruletek/eger/